Vorter er små hårde, langsomt voksende knuder i huden og optræder hyppigst på hænder og fødder. De er ufarlige og forsvinder af sig selv på et eller andet tidspunkt.
De er fremkaldt af virus, og smitte kan ske via de hudceller, der dagligt frigøres fra vorten. Det sker hyppigst via direkte berøring af vorten eller via fugtige gulve i badeværelser, omklædningsrum og svømmehaller, hvor celler fra vorter let slides ned i gulvbelægningen.
Fra man er smittet til vorten viser sig, kan der gå fra få uger op til 24 måneder.
Uden behandling vil den/de forsvinde af sig selv – dette kan tage fra måneder til år. 50 % er forsvundet efter 1 år og 75 % efter 2 år. Det er vigtigt at forebygge smitte – både til andre og til sig selv. Ved at have vorten tildækket med f.eks. neglelak, nedsætter man smitten betydelig.
De fleste vælger at behandle vorterne. Behandlingen er ret enkel, men kræver ofte en stor indsats, da den kan være langvarig og tidskrævende.

Vortebehandling
Vorter der sidder op håndflader eller føddernes trædepuder, skal helst behandles så de forsvinder uden egentlig bortskæring i dybden. Vorter andre steder kan behandles enten ved bortskæring efter bedøvelse, eller ved at vente på at de forsvinder.
1. Køb filtring-plastre hos skomager eller i Matas. Det er en lille filtring, hvor der kan tages en tut ud i midten, så der er et lille hul. Denne filtring sætter man med vorten i midten.
2. I hullet kommes vortepasta eller verucid købt på apoteket.
3. Tag et stykke plastik (eks. fra fryseplastikpose) og dæk hen over filtringplastret samt tape det godt til, så der bliver “drivhus”, når huden fugter op inde under plastikket virker vortemidlet langt bedre. Lad det sidde ca. 1 døgn.
4. Put vorte (med fod eller finger afhængig af dens placering) i lunkent vand i 15 min.
5. Beskær med den udleverede skalpel, uden at skære sig selv i fingeren, med tangentielle snit dvs. hvor man filer vorten af i ultra tynde skiver parallelt med huden. Når der kommer en bloddråbe så stop – lad der gå et døgn og derefter gentages proceduren. Ofte er 6-8 behandlinger nødvendigt før vorten er væk.